Vanillestokjes bewaren

Vanillestokjes zijn, in tegenstelling tot wat velen denken, een kwetsbaar product. Onze vanille is vers en gezien de hoge vochtigheidsgraad is een goede bewaring erg belangrijk.  Desondanks, mits correcte bewaring, is het vrij eenvoudig om uw vanille in uitstekende staat thuis te bewaren.

VERPAKKING

Doorgaans worden de vanillestokjes verpakt in zeer hoogwaardige glazen bewaarbuisjes met natuurkurk. Dit is de aanbevolen bewaarmethode. Bij grotere hoeveelheden wordt de vanille vacuüm verpakt. Open uw bewaarbuisje en/of de vacuümverpakking alleen bij het eerste gebruik.

AANSLAG

Onze vanillestokjes zijn vers en bevatten veel meer olie/vocht dan de broze, droge vanillestokjes uit de supermarkt. Zo kan er zich aanslag op het glas of een licht oliespoor voordoen. Dit is een volstrekt normaal verschijnsel. 

Dit is erg belangrijk. Wij raden u met klem aan om uw vanillestokjes NOOIT in de koelkast te bewaren. Bewaring in de diepvries is al helemaal uit den boze. Dit zal uw vanille versneld uitdrogen en zorgt er tevens voor dat de talloze smaakcomponenten in de vanille afzwakken. Bewaar uw vanille in een koele, donkere plaats zoals een kelder met een temperatuurradius van 15 - 20 graden. Een voorraadkast is ook een prima locatie zolang de opslagruimte niet vlak bij een hittebron staat, zoals een verwarmingsmodule, oven, etc.

LUCHT EN LICHT

Wanneer u na het gebruiken van vanille nalaat om uw bewaarbuisje terug goed af te sluiten met de natuurkurk, dan zal de vanille binnen enkele dagen volledig uitdrogen. Let hier dus goed op. Het wordt aangeraden om de vanille niet te lang aan licht bloot te stellen. Vermijd in ieder geval direct contact met zonlicht.

KRISTALLEN

Maakt u zich geen zorgen wanneer u wit glazuur of kristallen opmerkt. Dit is een volkomen normaal en onschuldig verschijnsel. Kristallen kunnen zich van tijd tot tijd ontwikkelen op de vanillestokjes door de migratie van vanilline doorheen de huid terwijl de vanillestokjes gaandeweg drogen. Deze kristallen zijn glanzend, eetbaar en een teken van kwaliteit!

SCHIMMEL

Gelukkig komt schimmelvorming doorgaans nooit voor. Houd er wel rekening mee dat onjuiste opslag schimmelvorming kan activeren. Wanneer u dit proces opmerkt, moet u de desbetreffende vanille van de niet geïnfecteerde vanille verwijderen voor de schimmel zich kan verspreiden naar de niet-geïnfecteerde vanillestokjes. Neem zeker contact met ons op zodat wij samen met u de juiste maatregelen kunnen treffen.