Optimel vanille-vla bevat helemaal geen vanille

Omdat vanillevla van het merk Optimel helemaal geen vanille blijkt te bevatten, moet producent FrieslandCampina nu de naam van de vla veranderen of toch vanille toevoegen aan de pudding. Dat heeft de Nederlandse Reclame Code Commissie geoordeeld na een klacht van voedselwaakhond Foodwatch.

Wie al eens “vanillevla” van Optimel kocht bij Albert Heijn, heeft eigenlijk geen pudding met vanille erin gekregen. Dat heeft Foodwatch aan het licht gebracht. De Nederlandse voedselwaakhond stapte naar de Reclame Code Commissie bij onze noorderburen omdat de naam van de vla misleidend zou zijn, en heeft daar nu gelijk gekregen. “Wij hadden een klacht ingediend (tegen producent FrieslandCampina, red.) omdat er geen spoortje vanille in hun vanillevla zit”, zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch in het Radio 2-programma “De inspecteur”. Als een voedingsproducent als FrieslandCampina een product vanillevla noemt, moet er daadwerkelijk vanille in zitten. Hoe weinig ook. Maar in de vla van Optimel bleek helemaal geen vanille te zitten. De vanillesmaak blijkt uit kunstmatige aroma’s te komen, niet uit echte vanille.

“Het gaat niet alleen om deze vanillevla,” zegt Sjoerd van de Wouw, “want er zijn meerdere producten waarvan het zogenoemde naamgevende ingrediënt er niet in zit. Daar is Europese wetgeving voor.” Omdat er duidelijk geen vanille in zat, heeft de Commissie geoordeeld dat het misleidend is om de vla van Optimel “vanillevla” te noemen. FrieslandCampina kan nu twee dingen doen: er vanille aan toevoegen of het product een andere naam geven. “Nu is een uitspraak van de Reclame Code Commissie niet bindend,” legt Van de Wouw uit, “maar de meeste fabrikanten houden zich er wel aan.” Omdat het in dit geval niet om regels van de Reclame Code Commissie zelf gaat, maar ook om Europese wetgeving, zal FrieslandCampina sowieso verplicht zijn om iets te ondernemen. Omgekeerd mogen producenten van sojaproducten hun dranken trouwens ook geen melk noemen. “We gaan kijken wat we hiermee kunnen”, zegt Jan Willem ter Avest van FrieslandCampina in een reactie aan VRT NWS. “Transparantie staat bij ons voorop.” Omdat de uitspraak van de Commissie nog te vers is, heeft de producent nog niet beslist wat er zal gebeuren met de vla.

Bron: VRT - Foodwatch - Radio 2

  Frederick     19-02-2019 17:13     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.