Synthetische vanille
Synthetische vanille
Due to the extremely high demand for real vanilla, and its cost, synthetic ingredients are often used instead of natural vanilla. In fact, 98% of the vanilla used as flavoring and fragrance, for example in yogurt or ice cream, is synthetic.
Veel bedrijven gebruiken imitatie vanille en noemen het vervolgens ‘natuurlijke vanille’ op hun etiketten of plaatsen een afbeelding van een vanille-orchidee op hun verpakking. De wetgeving staat dit zonder probleem toe… Vanille is een verbluffend complexe en subtiele specerij met meer dan 250 verschillende smaak- en geurcomponenten. De meest prominente hiervan is vanilline dat ondanks zijn chemische naam relatief eenvoudig te synthetiseren is. Imitatie vanille is afkomstig van synthetische vanilline, die de smaak van natuurlijke vanilline nabootst. Vanilline is één van de componenten die vanille haar buitengewoon smaakboeket geeft.
De eerste synthetische stoffen werden gemaakt in Duitsland rond 1870 daar pure vanille zo duur was dat alleen de rijken het konden betalen. Vanilline kan gemaakt worden van petrochemicaliën; van lignine, een bijproduct van de houtpulp- en papierindustrie en van eugenol, een bestanddeel van kruidnagel, ontwikkeld in de jaren 1890 door een Franse scheikundige. Het kan zelfs worden geproduceerd op basis van castoreum, een melasse-achtige uitscheiding uit de anale klieren van bevers, hoewel dit naar verluidt een ondergeschikte bron is. Maar best ook denken wij dan…
Synthetische vanille is ten minste 20 keer goedkoper dan echte vanille. Dit verklaard waarom het wordt vervaardigd en verkocht voor een hoeveelheid van 20.000 ton per jaar. Wilt u échte pure vanille, dan heeft u een vanillestokje nodig. Aan u de keuze.
Weetje 1: Oogstrijpe vanille
Wanneer de vanillestokjes worden geoogst, zijn zij nog steeds gedeeltelijk tot volledig groen en hebben geen aroma of geur. Ze ontwikkelen deze eigenschappen gedurende het uithardings- en droogproces.
Weetje 2: Ontdekking handbestuiving
De toevallige ontdekking van de handbestuiving in 1841 door Edmond Albius, een 12-jarige slaaf uit Réunion, betekende de opkomst van vanilleplantages over de gehele evenaar.
Weetje 3: De 'Melipona-Beecheii'